Σύλια Ζέττα…η ανήσυχη φιλόλογος μας ανοίγει την καρδιά της

KΕΙΜΕΝΟ: ΣΕΛΒΙΡΑ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Στο Myselvi.gr μας αρέσει να γνωρίζουμε και να συναντούμε γυναίκες δυναμικές, πετυχημένες, με όνειρα και όραμα, που έχουν να μας προσφέρουν πολλά με το χαρακτήρα και τις γνώσεις τους. Η εκπαιδευτικός Σύλια Ζέττα είναι μία από αυτές τις γυναίκες που θαυμάζουμε, μια ανήσυχη φιλόλογος που ταξιδεύει στη θάλασσα των νέων τεχνολογιών με τη “σχεδία” της φτιαγμένη από το μεράκι και τη διάθεση να είναι το σχολείο πηγή χαράς και δημιουργίας για όλους μας.

Η κοινή μας αγάπη για τα ταξίδια και τα τρένα μας οδήγησε στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε ένα οδοιπορικό αναμνήσεων και σε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. “Κανένα τρένο δεν είναι χωρίς βαγόνια και τα βαγόνια στη ζωή μας είναι πολλά, χρειάζεται όμως να κρατάς καλά το τιμόνι, και να κάνεις συχνά «σέρβις» στη μηχανή για να μπορείς να ταξιδεύεις μακριά…”, μου απαντάει όταν την ρωτάω πώς καταφέρνει να είναι σωστή επαγγελματίας, άριστη εκπαιδευτικός, μητέρα τριών αγοριών, επιμελής σύζυγος, φοιτήτρια και τόσο κοινωνικά δραστήρια.

Περήφανη για την καταγωγή και την οικογένεια της, μεγάλωσε στο κέντρο των Σερρών, στο πάρκο της Νομαρχίας, αλλά και στα γραφεία της, όπου εργαζόταν οι γονείς της.  Αγαπά πολύ τις Σέρρες και τη “διαφημίζει” όπου και όπως μπορεί.  Καταθέτει με ορμή και μαχητικότητα τις απόψεις της για όλα τα θέματα που αφορούν στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και πολλοί είναι αυτοί που τις  διαβάζουν,  είτε στο προσωπικό της blog τη ¨Φιλολογική σχεδία’, είτε στον τοίχο της στο fb, είτε στον τοπικό τύπο.

Υπήρξε άριστη μαθήτρια και αναφέρεται με ιδιαίτερη  αγάπη στα σχολεία που φοίτησε, το παλιό 8ο δημοτικό σχολείο και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο μέχρι να καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, την εισαγωγή της στο Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., με ειδίκευση κλασικών σπουδών. “Η φιλολογία ήταν η μεγάλη μου αγάπη και το όνειρό μου και ενώ όλοι πίστευαν πως θα γινόμουν δικηγόρος λόγω του χαρακτήρα μου εγώ είχα άλλα σχέδια”, μου εξομολογείται.

“Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή το Τμήμα λίγο με απογοήτευσε και θεώρησα στο πρώτο έτος ότι ίσως δεν μου ταίριαζε, αλλά έμεινα στη Σχολή επέλεξα την ειδίκευση των κλασικών σπουδών και είχα το μοναδικό προνόμιο να με διδάξουν φωτισμένα μυαλά και σπουδαίοι ακαδημαϊκοί  καθηγητές, οι οποίοι «κάρφωσαν φτερά περηφάνειας» στους ώμους μας, όπως είχα γράψει στο επικήδειο μήνυμά μου για το θάνατο του Δημ. Μαρωνίτη. Φυσικά λάτρεψα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ειδικά την εποχή εκείνη ήταν από μόνη της ένα κέντρο πολιτισμού, η απόλυτη φοιτητούπολη όπου ξεκινούσαν όλες οι πολιτιστικές και πνευματικές επαναστάσεις”, συνεχίζει αναπολώντας εκείνα τα χρόνια.

Πριν καν τελειώσει τη σχολή, της έγινε πρόταση να εργαστεί σε ένα φροντιστήριο της πόλης των Σερρών, το Πειραματικό τότε και έτσι σε πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε να διδάσκει το μάθημα της έκθεσης της Γ’ Λυκείου για δέσμη. “Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου για να δω εάν πραγματικά έκανα για καθηγήτρια. Φυσικά η πρώτη μου δουλειά υπήρξε και η πρώτη αφορμή για καβγά με τον πατέρα μου ο οποίος με θεωρούσε πολύ μικρή για να εργαστώ και είχε άλλα σχέδια για εμένα αφού εκείνη τη χρονιά θα έφευγα για μεταπτυχιακό στη Χαϊδελβέργη κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ όπως καταλαβαίνεις.” λέει χαμογελώντας.

Στη συνέχεια  ακολούθησε ο γάμος με τον Γιώργο Αναστασιάδη στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία μιας υπέροχης  οικογένειας και το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε  στα μετέπειτα χρόνια, γιατί πιστεύει απόλυτα στη δια βίου μάθηση και την ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει και να εξελίσσεται συνεχώς. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση με τις πρώτες εξετάσεις του ΑΣΕΠ, όπου αρίστευσε και έτσι βρέθηκε πριν 20 χρόνια στο Γενικό Λύκειο Ηράκλειας Σερρών. Ο επαναπατρισμός ήταν πια μονόδρομος και η Σέρρες  την κέρδισε και πάλι.

Κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Παιδαγωγική Ισότητας των Φύλων Α.Π.Θ και πιστοποιημένη επιμορφώτρια στην εκπαιδευτική πράξη. Από το 2007 εκλέγεται στο Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών. Κατέχοντας τη θέση της Προέδρου για 3 θητείες, έξι συνεχόμενα χρόνια, αποφάσισε την τελευταία χρονιά να αποσυρθεί από το αξίωμα.

“Έκλεισα τον τέταρτο χρόνο της θητείας μου με το Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων στις Σέρρες, ένα στοίχημα το οποίο πολύ αμφισβήτησαν, όμως εμείς το πετύχαμε. Γιατί όταν μου πεις ότι κάτι δεν θα γίνει ποτέ, τότε εγώ πεισμώνω και λέω θα το κάνω. Και έγινε το Πανελλήνιο Συνέδριο εδώ στις Σέρρες με θέμα το Σοφοκλή, που χαρακτηρίστηκε ως άριστο και όλη η πόλη το έζησε και το θυμάται. Στις Σέρρες ήρθαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες και όλοι μιλούσαν για τους φιλολόγους των Σερρών.” 

Έχοντας προσφέρει πολλά στο Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών και αφήνοντας πίσω της μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, εκλέχθηκε στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και υπηρετεί από τη θέση της ταμία μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα έχει εκλεγεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου επιμορφωτών Β΄επιπέδου, η μόνη φιλόλογος,   καθώς υπηρετεί την επιμόρφωση των συναδέλφων της  εδώ και 12 χρόνια. “Πιστεύω πολύ στην έννοια της κοινωνικής προσφοράς και αυτά που ξέρω νιώθω την ανάγκη να τα μοιράζομαι. Όχι για να κερδίσω εγώ κάτι, αλλά για να χτίσω κάτι για το μέλλον όλων μας.”

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτό που θέλει είναι να ενισχυθούν περισσότερο τα φιλολογικά μαθήματα. “Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν υποβαθμιστεί τα φιλολογικά μαθήματα τη στιγμή που παγκόσμια κυριαρχεί μια αναβάθμιση των μαθημάτων αυτών. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση του τρόπου διδασκαλίας και η ευθύνη αυτή ανήκει σε όλους μας.” λέει γεμάτη αγωνία όταν την ρωτάω πως βλέπει τον κλάδο των ανθρωπιστικών σπουδών σήμερα.

“Τα παιδιά πρέπει να εφοδιαστούν με τα νάματα των ανθρωπιστικών σπουδών, ο αυριανός πολίτης είναι ο άνθρωπος μιας ολιστικής παιδείας. Καμιά μεγάλη επανάσταση δεν έγινε στην κοινωνία χωρίς  τη βάση των ανθρωπιστικών σπουδών. Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός δημιουργούν τους πολίτες του αύριο. Για να ανάψει μια “φωτιά” χρειάζεται ένα σπίρτο και το σπίρτο αυτό μπορεί να είναι ένα ποίημα, ένα δοκίμιο, μια φράση, μια λέξη γι΄αυτό εμείς οι φιλόλογοι έχουμε βαρύ φορτίο στους ώμους.”

Η συζήτηση μας πραγματικά ενδιαφέρουσα, ο λόγος της χείμαρρος και με παρασέρνει σε ένα μαγικό ταξίδι που δεν θέλω να έχει τέλος. “Η πολιτική πώς και δεν προέκυψε στη ζωή σου ακόμα;”

“Το σχολείο είναι επένδυση στο μέλλον, για αυτό είμαι ακόμα μέσα στην τάξη. Θεωρώ πως προσφέρω περισσότερο εκεί. Δεν αποκλείω τίποτα στο μέλλον, όμως στην παρούσα φάση η πολιτική δεν είναι κάτι το οποίο είναι πρώτη προτεραιότητα μου. Από το προεδρείο της τάξης μου στο σχολείο, της επιστημονικής μου κοινότητας, των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχα και συμμετέχω δηλώνω πως αναλαμβάνω την ευθύνη και ακολουθώ απόλυτα τα προτάγματα των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων για την ενεργή δράση του πολίτη.”, μου εξηγεί. “Άλλωστε δεν μπορείς να είσαι σωστός πολίτης εάν δεν είσαι ενεργός πολίτης, από τη γειτονιά σου, την πόλη σου. Ενεργός πολίτης  δεν είναι μόνο αυτός που καταγγέλλει, αλλά με την πράξη του δείχνει ότι τον νοιάζει.”, συνεχίζει.

Τα σχέδια της για το μέλλον πολλά όμως σε προτεραιότητα η δουλειά και η οικογένεια της. “Θέλω να είμαι δίπλα στην οικογένειά μου θέλω το καλύτερο για τα αγόρια μου και έχω ακόμη την αγωνία να είμαι σωστή για τους μαθητές μου. Άλλωστε για να είμαστε οπουδήποτε καλοί πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε πάντοτε με μεράκι, όρεξη και φιλότιμο, έτσι θα έχουν και επιτυχία.”

Και ακούγοντας αυτή τη φράση εγώ, εκεί που περπατάμε, πάνω στις ράγες του τρένου διακρίνω πολύ μεράκι και όρεξη στη γυναίκα αυτή. Έναν άνθρωπο γεμάτο ζωντάνια και αισιοδοξία, που βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Μπορεί να μην καταφέραμε να ανεβούμε στο τρένο που πέρασε, όμως ταξιδέψαμε για λίγο με το βαγόνι της Σύλιας και πραγματικά μας έμεινε αξέχαστη αυτή η διαδρομή.

Σύλια Ζέττα το Myselvi.gr σε ευχαριστεί πολύ για το υπέροχο πρωινό που μας χάρισες!