Στρούντελ δια χειρός Νίκης Μερκούρη

Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address

Το στρούντελ είναι ένα γλυκό με γεμιστή ζύμη. Η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού έχει ως βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και κανέλα.

Στρούντελ της Νίκης…..σκέτη κόλαση!!

Υλικά ζύμης

  • 250 γραμ βούτυρο
  • 180 γραμ ζάχαρη
  • 1κ σ τυρί κρέμα η γιαούρτι στραγγιστό
  • 550 γραμ αλεύρι για ολες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί κ λίγο παραπάνω )
  • 2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Λίγο αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ γ κόφτη κανέλα

Υλικά Γέμισης

  • 6 μήλα κόκκινα
  • 3 ροδάκινα
  • 3.κ.σ βούτυρο
  • 350 γραμ ζάχαρη ξανθιά
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1κγ κανέλα
  • 1 βανίλια
  • 70 γράμ σταφίδες
  • 1 Ξύλο κανέλας
  • Λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψάκι

Εκτέλεση

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε στο μίξερ μαζί με ζάχαρη και βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το τυρί ή γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ένταση. Σε ενα μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν και κανέλα, αλάτι. Ρίχνουμε λίγο λίγο στο ρευστό μείγμα βουτύρου και περιμένουμε μέχρι να δέσει. Βάζουμε το μπολ για 15 λεπτά στο ψυγείο και μετά ζυμώνουμε και ντύνουμε τη βουτυρωμένη φόρμα μας. Καθαρίζουμε όλα τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.

Πολτοποιούμε τα ροδάκινα. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου μαζί με το βούτυρο, ξύλο κανέλας, σταφίδες τις οποίες έχουμε μαρινάρει στο κονιάκ. Μόλις μαλακώσουν τότε ρίχνουμε ζάχαρη και ροδάκινα.

Περιμένουμε να καραμελώσουν και τα ρίχνουμε στη φόρμα πάνω στη ζύμη αφού έχουμε ρίξει σκόνη κανέλας και βανίλια σκόνη ανακατεμένα και τα δυο μαζί.

Κλείνουμε τη ζύμη με λωρίδες ζύμης οριζόντια και κάθετα. Ψήνουμε στους 170 β για 1.30 ώρα περίπου.

Προτείνω με να το απολαύσετε με παγωτό βανίλια