Γράφει ο Γιώργος Ζιαντάρης / Κουζινο-καλλιτεχνήματα
Συνταγή για λεμονόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε την πιο υπέροχη και ζουμερήλεμονόπιτα και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 350 γρ. νερό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 1 στικ κανέλας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- χυμό από 2 λεμόνια
Για τη λεμονόπιτα
- 450 γρ. φύλλα Βηρυτού
- 4 αυγά
- 220 γρ. καλαμποκέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το στικ κανέλας και το νερό. Μόλις πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Για τη λεμονόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C στον αέρα.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις 2 μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
- Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1½ ώρα μέχρι να ξεραθούνε.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο.
- Μέσα σε ένα μπολ τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατέυουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα των λεμονιών, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το στραγγιστό γιαούρτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά τα θρυμματισμένα φύλλα και τα ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας μέχρι τα φύλλα να απορροφήσουν όλο το μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το απλώνουμε να πάει παντού.
- Ψήνουμε στους 170° C στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε τη λεμονόπιτα από τον φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Την αφήνουμε για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και ξύσμα λεμονιού.