Λεμονόπιτα από τον αγαπημένο σας μικρομάγειρα

Γράφει ο Γιώργος Ζιαντάρης / Κουζινο-καλλιτεχνήματα

Συνταγή για λεμονόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη. Φτιάξτε την πιο υπέροχη και ζουμερήλεμονόπιτα και θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 2 λεμόνια

Για τη λεμονόπιτα

  • 450 γρ. φύλλα Βηρυτού
  • 4 αυγά
  • 220 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά,  ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το στικ κανέλας και το νερό. Μόλις πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Για τη λεμονόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C στον αέρα.
  • Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις 2 μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
  • Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Τα ψήνουμε στον φούρνο για  1½ ώρα μέχρι να ξεραθούνε.
  • Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο.
  • Μέσα σε ένα μπολ τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν.
  • Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατέυουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα των λεμονιών, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το στραγγιστό γιαούρτι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά τα θρυμματισμένα φύλλα και τα ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας μέχρι τα φύλλα να απορροφήσουν όλο το μείγμα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το απλώνουμε να πάει παντού.
  • Ψήνουμε στους 170° C στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε τη λεμονόπιτα από τον φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με  το κρύο σιρόπι.
  • Την αφήνουμε για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
  • Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και ξύσμα λεμονιού.