Τι μπορεί να σου κάνει ένα «καρδούλα» μου!

Γράφει η Χρυσάνθη Παλάζη / Δρ. Παιδαγωγικής / Msc Σχολικής Ψυχολογίας

Το κινητό χτυπάει επίμονα και ο φίλος στην παρέα σπεύδει να σηκώσει το κινητό του. Μόλις αναγνωρίζει τη φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής, απαντά γλυκά με ένα: «έλα καρδούλα μου…».

Έμεινα για ώρα αποσβολωμένη, ήταν αδύνατο να προσέξω τη συνέχεια, με συνεπήρε ο συναισθηματισμός στη φράση και έμεινα να συλλογίζομαι..

Πού είναι το θέμα θα μου πείτε και γιατί να γίνεται συζήτηση για αυτό το φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό.

Μα γιατί, σε μια εποχή που ψάχνουμε ερείσματα από παντού για να αντισταθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας, στις απαιτήσεις του εργασιακού βίου, στη μιζέρια που ελλοχεύει σε κάθε πτυχή της ζωής από ανθρώπους που γεννήθηκαν για να ζουν μίζερα, στη γκρίνια που καραδοκεί σε κάθε πτυχή των κοινωνικών συναναστροφών, στα νεύρα που τα βλέπεις όπου και αν πας, καλημέρες νευρικές, κουβέντες νευρικές, καβγάδες στα καλά καθούμενα χωρίς λόγο σημαντικό και αιτίες άλλες…μια φράση με τόση γλύκα είναι που κάνει τη διαφορά.

Πολλοί θα βιαστείτε να με προλάβετε και να με προσγειώσετε, λέγοντας πως ενδεχομένως πρόκειται για τετριμμένη φράση, κλισέ επικοινωνιακό ανάμεσα στο συγκεκριμένο ζευγάρι, πως με τα χρόνια έγινε συνήθεια και δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εγώ ωστόσο θα επιμείνω αθεράπευτα ρομαντικά να σκέφτομαι πως παρόλα αυτά, είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που κρύβει πολλά πράγματα.

Κρύβει μια προσπάθεια σωστής επικοινωνίας, που εδράζεται στο νοιάξιμο, στο μοίρασμα, στην προφύλαξη της σχέσης από την ανθρωποφάγα καθημερινότητα. Πως ασχέτως με το πώς είναι η μέρα, ασχέτως με τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τα νεύρα, εκεί στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ένας άνθρωπος για τον οποίο υπάρχουν αισθήματα, υπάρχει δέσιμο, υπάρχει ενδεχομένως και πραγματική αγάπη.

Η επικοινωνία είναι κατά τη γνώμη μου σημαντική παράμετρος που καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ειδικοί μιλούν για σημείο κλειδί στις ανθρώπινες σχέσεις και αναντικατάστατο παράγοντα που επηρεάζει συμπεριφορές, φιλίες, γάμους, έρωτες..

Το επικοινωνιακό παιχνίδι έχει κανόνες, απαιτεί προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, προϋπόθεση για την επιτυχία του η ενσυναίσθηση, η έλλειψη εγωισμού, η επιθυμία συγκερασμού αντιθέσεων, πλησιάσματος, γεφυρώματος διαφορών.

Αλλά, ελάτε πείτε τώρα, αν ο άλλος απέναντι σου προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου με ένα γλυκό λόγο, μια πρόσχαρη κουβέντα, μια φράση γεμάτη θετικά συναισθήματα, δεν είναι σίγουρο ότι με τον τρόπο αυτό έχει ήδη διανύσει τη μισή απόσταση μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας;

Αν μάλιστα είναι ο σύντροφος με τον οποίο μοιράζεσαι την πορεία στη ζωή, αυτό το «καρδούλα μου», δεν σε κάνει να λιώνεις…πείτε μου τώρα, όχι, πείτε μου ειλικρινά…