Πανακότα από τον αγαπημένο σας μικρομάγειρα!

 

Γράφει ο Γιώργος Ζιαντάρης / Κουζινο-καλλιτεχνήματα

Φτιάξτε την κλασική πανακότα με βανίλια εύκολα και γρήγορα για ένα νόστιμο και ελαφρύ επιδόρπιο που θα τους ενθουσιάσει όλους.

H πανακότα είναι από τα πιο γνωστά γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Εγώ έβαλα τη δική μου πινελιά και στο στόλισα αντί για μέλι με σιρόπι σοκολάτας!!

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35 %
  • 150 γρ. γάλα πλήρες
  • 6 γρ. ζελατίνες
  • 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ βανίλια Μαδαγασκάρης ( αντί για βανίλια Μαδαγασκάρης μπορούμε να βάλουμε ή ένα κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες. Αλλά και τα 2 μετά από το ζέσταμα της κρέμας )
  • 1 κ.γ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε μέσα τις ζελατίνες και αφήνουμε στην άκρη για να μαλακώσουν.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη.
  • Κόβουμε τη βανίλια στη μέση με ένα μαχαίρι, βγάζουμε τα σπόρια και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τον λοβό.
  • Καλύπτουμε την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 3-4 λεπτά για να απορροφήσει τη γεύση από τη βανίλια χωρίς να την ξεσκεπάσουμε.
  • Εναλλακτικά βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά στα 800 Watt. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά στην άκρη με τη μεμβράνη για να απορροφήσει τη γεύση από τη βανίλια.
  • Βγάζουμε τις ζελατίνες και τις στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο με προσοχή να μην πέσει μέσα και ο λοβός από τη βανίλια. Εναλλακτικά μπορούμε να περάσουμε το μείγμα από ένα σύρμα για να κρατήσει τον λοβό της βανίλιας.
  • Γεμίζουμε 4 ειδικά φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Μπορούμε να ξεφορμάρουμε με 4 τρόπους. Βουτώντας για λίγα δευτερόλεπτα τη φόρμα σε βραστό νερό, περνώντας γύρω γύρω τη φόρμα με φλόγιστρο, να τοποθετήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στη φωτιά και τέλος μπορούμε να ξεφορμάρουμε με τα χέρια μας πιέζοντας την πανακότα περιμετρικά.
  • Σερβίρουμε με μέλι και φύλλα δυόσμου.
Υ.Γ. Η συνταγή είναι από το akispetretzikis.com