Καθώς μου στέλνετε όλοι φωτογραφίες από τα υπέροχα ταξίδια σας, αποφάσισα σήμερα να σας ταξιδέψω εγώ. Πρόσφατα επισκέφτηκα τη Ρουμανία, μια χώρα διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει… τουριστικά. Η «άγρια» ομορφιά και τα πολλά αξιοθέατα, τα παραδοσιακά χωριά της, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία της είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη χώρα.
Καθώς ξεκίνησε το ταξίδι μου στη χώρα των βορειοανατολικών Βαλκανίων, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα άφηνε τις πιο θετικές εντυπώσεις. Αν και η διαδρομή ξεκίνησε με μια μικρή ταλαιπωρία, στο τέλος μόνο ευχάριστες εικόνες έμειναν στο μυαλό μου.
Πέρα από τα διαφορετικά μέρη που επισκέφτηκα, γνώρισα ξεχωριστούς ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια και ζωντάνια. Το εναλλακτικό αυτό μέρος σε συνδυασμό με τους καινούριους φίλους που έκανα με έβαλε στη διαδικασία να σχεδιάζω την επόμενη εξόρμηση μου.
Το Romania προέρχεται από το Λατινικό romanus, που σημαίνει “πολίτης της Ρώμης”. Η πρώτη γνωστή χρήση της ονομασίας βεβαιώνεται το 16ο αιώνα από Ιταλούς ανθρωπιστές που ταξίδευαν στην Τρανσυλβανία, τη Μολδαβία και τη Βλαχία.
Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι είναι γνωστό για τις δεντρόφυτες λεωφόρους του, τα κομψά κτήρια της μπελ επόκ και τη φήμη του στα 1900 ως το «Μικρό Παρίσι». Δεν αποτελεί όμως το μόνο μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς σε αυτή τη χώρα.
Μερικά από τα πολλά αξιοθέατα που υπάρχουν είναι:
Το Δέλτα του Δούναβη: Το Δέλτα του Δούναβη, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος και ο καλύτερα συντηρημένος από όλους τους σχηματισμούς Δέλτα της Ευρώπης.
Το Παλάτι του Λαού (Τσαουσέσκου): Βρίσκεται σε έναν λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι και είναι το μεγαλύτερο κτήριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. Άρχισε να χτίζεται το 1984, με εντολή του κομμουνιστή προέδρου της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, με σκοπό να στεγάσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Παλάτι του Λαού, όπως λέγεται, το εμπνεύστηκε ο Τσαουσέσκου από μια επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, όπου εντυπωσιάστηκε από την επιβλητική μεγαλοπρέπεια των κυβερνητικών κτηρίων.Μετά την πτώση και την εκτέλεση του Τσαουσέσκου, το Παλάτι του Λαού έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Προτάθηκε μάλιστα και η κατεδάφισή του. Τελικά, η ρουμανική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να μεταφέρει τις εργασίες της σε ένα μέρος του κτηρίου, το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε «Μέγαρο του Κοινοβουλίου» και σήμερα στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία, καθώς και δύο μουσεία, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο. Κάποιες αίθουσες παραμένουν ανοικτές στο κοινό.
Το Κάστρο Peleș: Αποτελώντας σήμερα ένα ιστορικό μνημείο, το κάστρο Peleș ήταν κάποτε κατοικία για διάφορες ρουμανικές μοναρχικές οικογένειες. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Sinaia, στη μεσαιωνική οδό που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία και χτίστηκε μεταξύ 1873 και 1883. Το κάστρο διαθέτει πάνω από 160 δωμάτια και είναι χτισμένο από ξύλο, πέτρα, τούβλα και μάρμαρα.
Κάστρο Bran (ή κάστρο του Κόμη Δράκουλα): Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και είναι ευρέως γνωστό ως «Κάστρο του Δράκουλα» προς τιμήν του χαρακτήρα του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ. Το Κάστρο Μπραν, ονομάστηκε «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα», πριν από τρεις δεκαετίες, όταν οι τουρίστες που έφταναν στην Τρανσυλβανία, ψάχνοντας ίχνη του Δράκουλα, είδαν το κάστρο και σκέφτηκαν ότι έμοιαζε με το κάστρο που περιγράφεται στο βιβλίο του Στόκερ ως «Κάστρο του Κόμη Δράκουλα».
Πόλη Brașov: Το Brașov είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη, 176 χιλιόμετρα μακριά από το Βουκουρέστι. Η πόλη προσφέρει έναν συνδυασμό ενός υπέροχου, ορεινού τοπίου και μεσαιωνικής ιστορίας με γερμανικές επιρροές στην παλιά πόλη.
Στιγμές μοναδικές!!
[su_slider source=”media: 1330,1333,1334,1335,1336,1337,1338,1339,1340,1341,1342,1327,1328,1324,1326,1323,1322,1321″ link=”lightbox” width=”320″ height=”260″ responsive=”no” title=”no”]
Leave a Reply