Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com /facebook address
Βασιλόπιτα, η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς, περιέχει ένα χρυσό φλουρί και σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το τύχει!
ΥΛΙΚΑ
- 250 γραμ βούτυρο soft
- 250 γραμ ζάχαρη
- 7 αυγά
- 2 βανίλιες
- λίγες σταγόνες λεμονιού
- 2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 5 κουταλιές γάλα ζαχαρούχο
- 300 γραμ αλεύρι μαλακό
- 150 γραμ αλεσμένα αμύγδαλα
- 100 γραμ τρούφα γάλακτος
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 κουταλιά αλεύρι για τη φόρμα του κέικ
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλε
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε βούτυρο με ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να έχουμε μείγμα σαν κρέμα συνεχίζουμε με κρόκους βανίλιες και γάλα ζαχαρούχο. Μετα κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα χτυπώντας τα με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Συνεχίζουμε με το κονιάκ που έχουμε διαλύσει το μπέικιν και μετά το αλεύρι με τη μαρέγκα απαλά μέσα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε τρούφα με αμύγδαλα και όλο αυτό απαλά με μια σπάτουλα μέσα στο μείγμα.
Παίρνουμε φόρμα 30 εκ την βουτυρώνουμε και την πουδράρουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε τη βασιλόπιτα στους 180β για 45-50 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί την βγάζουμε από τη φόρμα να κρυώσει λίγο. Ανακατεύουμε αμύγδαλα, άχνη και ρόδι και στολίζουμε όλη την επιφάνεια με αυτό το μείγμα. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί.
Leave a Reply