Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Μια συνταγή προικισμένη με αρώματα και γεύσεις που σε ταξιδεύουν στην απόλαυση! Έγινε απόλαυση με φρέσκο ζυμωμένο ψωμάκι και ένα σαμιώτικο λευκό κρασί.
Υλικά
- 500 γραμ ρεβύθια
- 1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ στο μέγεθος ενός καστανού
- 1 μπουκέτο φρέσκα αρωματικά βότανα λουίζα, θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Όλα από ένα κλωνάρι. Αν δεν έχετε φρέσκα τότε μόνο λουίζα και θυμάρι
- 1 ματσάκι άνηθο
- 2 κομμάτια σελερι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 λεμόνι
- 1 γκρέιπ φρουτ
- 1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
- Ελαιόλαδο
- 4 κ σούπας μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλιά γλυκού μέλι
- 1 ποτηράκι κρασιού βαλσάμικο
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς σε νερό με χοντρό αλάτι 1 κ. σούπας. Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν. Χύνουμε το πρώτο νερό του βρασμού και τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα σε βραστό νερό να συνεχίσουν το βράσιμο μαζί με τα βότανα περίπου καμία ώρα.
- Ρίχνουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού το σελερυ, τον άνηθο και το τζίντζερ.
- Στύβουμε τα λεμόνι και το γκρέιπ φρουτ και διαλύουμε μέσα μια κουταλιά κορν φλάουρ
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν
- Ρίχνουμε βαλσάμικο, ζάχαρη, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξετε λίγο νεράκι για να βράσουν τα κρεμμύδια και να μαλακώσουν
- Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια τα ρίχνουμε στα ρεβύθια αφού δοκιμάσουμε και δούμε ότι έχουν βράσει καλά τα ρεβύθια μας ρίχνουμε και το χυμό από λεμόνι και γκρειπ με κορν φλάουρ και περιμένουμε να πάρουν μια βράση. Τότε είναι έτοιμα όταν έχει μελώσει και δέσει η σάλτσα τους.
Leave a Reply