Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover
Συγγραφέας: Καίτη Οικονόμου
Τίτλος: «Το φθινόπωρο της Μάγισσας»
Η Καίτη Οικονόμου, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μεταφράστρια δεκάδων έργων παγκοσμίως αναγνωρισμένων συγγραφέων για ενηλίκους και παιδιά, μεταξύ των οποίων και της αγαπημένης σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ.
Έγραψε οχτώ μυθιστορήματα, που αγαπήθηκαν από χιλιάδες αναγνώστες. Ένα από αυτά είναι «Το φθινόπωρο της μάγισσας», το βιβλίο στο οποίο θα αναφερθούμε.
Δυστυχώς η Καίτη Οικονόμου δε βρίσκεται ανάμεσά μας και είναι μεγάλο πλήγμα για πολλούς από εμάς που την αγαπήσαμε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Μυρσίνη, καρπός του παράφορου έρωτα ενός Μακεδόνα και μιας τσιγγάνας, μεγαλώνει ανάμεσα στους διαφορετικούς κόσμους του πατέρα και της μητέρας της, νιώθοντας πως δεν ανήκει απόλυτα σε κανέναν. Στα εννιά της χρόνια, όταν την εγκαταλείπει η μητέρα της, η μικρή Μυρσίνη πρέπει να αντιμετωπίσει ολομόναχη το παράξενο χάρισμά της, την έκτη αίσθηση που έχει κληρονομήσει από την τσιγγάνα προγιαγιά της.
Αδυνατώντας να διαχειριστεί ένα χάρισμα που το βλέπει σαν κατάρα, το καταπιέζει και εντάσσεται στον κόσμο του πατέρα της. Πολλά χρόνια αργότερα, γυναίκα πια, επισκέπτεται για πρώτη φορά με το μνηστήρα της τον τόπο καταγωγής της για να τακτοποιήσει τις κληρονομικές της υποθέσεις. Εκεί γνωρίζει τον Στέφανο Βρεττό, έναν άντρα που ανατρέπει όλες της τις βεβαιότητες της ζωής της.
Στη φθινοπωρινή Μακεδονία, ο διαισθητικός της εαυτός αφυπνίζεται έπειτα από ένα λήθαργο που κράτησε είκοσι χρόνια. Και ενώ η Μυρσίνη παλεύει με τα χαώδη συναισθήματά της, ένας άγνωστος εχθρός επιβουλεύεται τη ζωή της…
Προσωπική άποψη
Έχω δηλώσει κατά καιρούς πως τα βιβλία τα οποία έχουν μεταφυσικά στοιχειά δε με ενθουσιάζουν και τόσο πολύ. Προσπαθώ να τ’ αποφεύγω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμώ τον κάθε συγγραφέα που γράφει τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Το συγκεκριμένο βιβλίο από τον τίτλο του και μόνο καταλαβαίνεις πως έχει το στοιχείο αυτό. Ομολογώ πως ήταν λιγάκι διαφορετικό από αυτά που έχω συνηθίσει να διαβάζω από τη συγγραφέα μας, αλλά γνωρίζοντας τη γραφή της έκανα την υπέρβαση και κατάφερα να το διαβάσω. Ήμουν απόλυτα σίγουρη ότι δε θα απογοητευόμουν.
Μου είναι αρκετά δύσκολο να πω την προσωπική μου άποψη για ένα μυθιστόρημα, όταν η δημιουργός αυτού, δεν είναι στη ζωή. Παρόλα αυτά επειδή τα βιβλία της ακόμα κυκλοφορούν, θα αναφερθώ σαν να είναι και η ίδια ανάμεσά μας. Η πένα της Καίτης Οικονόμου, όσοι την έχουν μελετήσει, θα συμφωνούν μαζί μου πως είναι ξεχωριστή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η ταξινόμηση των κεφαλαίων. Τι εννοώ με αυτό; Σε κάθε κεφάλαιο συστήνει στους αναγνώστες τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος. Τον καθένα ξεχωριστά. Ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής τους. Πολύ έξυπνη και πετυχημένη συνταγή. Οποιαδήποτε κενά συναντάς κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, με αυτό τον τρόπο ενώνονται σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ.
Οι περιγραφές του βιβλίου για το επαρχιακό χωριό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία είναι μαγικές. Σε κάθε πρόταση που διαβάζεις, θέλεις να κλείσεις τα μάτια και να βρεθείς αμέσως εκεί. Να διασχίσεις τους ατέλειωτους χωμάτινους δρόμους, ανάμεσα στα πελώρια δέντρα, να ανέβεις στους λόφους και ν’ αγναντεύεις τον τεράστιο κάμπο που απλώνεται μπροστά στα μάτια σου υπό τους ήχους του ποταμιού. Δε σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα αν αυτό το υπέροχο μέρος είναι γέννημα της φαντασίας της συγγραφέως μας ή βρίσκεται όντως κάπου στην επαρχία.
Από τις πρώτες σελίδες καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πολύ μυστήριο. Ένα βιβλίο στο οποίο θίγονται κοινωνικά θέματα, τα οποία είναι και στις μέρες μας πολύ έντονα. Ο ρατσισμός είναι ένα από αυτά. Η συγγραφέας μας, αναφέρεται στο καταυλισμό των τσιγγάνων με απόλυτο σεβασμό προς αυτούς. Παρουσιάζει το δεσμό αίματος που έχει αυτή η φυλή, τις παραδόσεις τους, τα έθιμά τους. Και όμως, αρκετοί από εμάς τους βλέπουμε με απαξίωση.
Αχ αυτά τα χρήματα. Μέχρι που είναι ικανός να φτάσει κάποιος, που αγαπά το χρήμα; Στην εκμετάλλευση; Στον εκβιασμό; Να σου πουλήσει έρωτα; Σε αυτό το μυθιστόρημα τα βλέπουμε όλα.
Αυτά που μου έμειναν χαραγμένα στη μνήμη, από την ιστορία αυτή είναι : ο δεσμός της οικογένειας, η πραγματική φιλία, ο απόλυτος και αληθινός έρωτας, αλλά και η ψύχωση για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.
Leave a Reply