Ξέρετε ότι η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα και οι Δανοί οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο; Οι Δανοί διακρίνονται για την ρεαλιστική άποψη που έχουν για τη ζωή και την οποία προσπαθούν διακαώς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους από μικρή κιόλας ηλικία.
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει 6 σπουδαία μαθήματα ανατροφής που μας δίνουν οι Δανοί και τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι οι γονείς που θέλουμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα, χαρούμενα και ανεξάρτητα παιδιά.
Παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν τη ζωή, δεν το βάζουν κάτω με την παραμικρή δυσκολία, έχουν αυτοεκτίμηση και ψυχική ανθεκτικότητα. Ευτυχισμένα παιδιά, που μεγαλώνουν και γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικες που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
Οι Δανοί, ακολουθούν μια φιλοσοφία που ονομάζεται «εγγύς ανάπτυξη», βάσει της οποίας στα παιδιά πρέπει να δοθεί χώρος ώστε να μπορέσουν να μάθουν και να ανακαλύψουν το κόσμο από μόνα τους. Με άλλα λόγια, δίνουν στα παιδιά την ελευθερία να ανακαλύψουν εκείνα ποια είναι τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις τους, να παίξουν με όποια παιχνίδια και όπως θέλου, να δοκιμάσουν πράγματα και εμπειρίες και γενικότερα να παίρνουν πρωτοβουλίες. Οι γονείς είναι φυσικά κοντά στα παιδιά τους όμως σε καμία περίπτωση δεν τα καταπιέζουν και δεν τους προσφέρουν έτοιμες λύσεις σε κάθε τους πρόβλημα. Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι τα Lego, τα δημοφιλή τουβλάκια που αποτελούν ύμνο στο ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι, έχουν δημιουργηθεί από Δανούς.
Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Οι Δανοί αναμφισβήτητα έχουν μια πιο ρεαλιστική άποψη για τη ζωή. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο πώς επαινούν τα παιδιά τους. Επιβραβεύουν το παιδί για τη σκληρή δουλειά που κατέβαλε για να κατακτήσει μια δεξιότητα αντί να επαινέσουν την εγγενή νοημοσύνη που επέτρεψε να συμβεί αυτό. Ακολουθώντας αυτή την τακτική δείχνουν στα παιδιά τη σημασία της προσωπικής προσπάθειας και του μόχθου και ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν τίποτα ως δεδομένο. Μπορεί να έχουν γεννηθεί με συγκεκριμένες δυνατότητες όμως τα περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω εξέλιξης είναι πάντα ανοιχτά.
Η ΑΝΑΠΛΑΙΣΙΩΣΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ένα από τα κατεξοχήν χαρακτηριστικά των Δανών είναι η τάση τους να ωραιοποιούν τις καταστάσεις και να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Αν για παράδειγμα ο καιρός είναι κρύος και καταρρακτώδης, δεν θα διστάσουν να πουν ότι τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε μια μέρα που δεν είναι διακοπές. Με άλλα λόγια, οι Δανοί θέλουν να εμφυσήσουν στα παιδιά να μην βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο αλλά αντιθέτως να αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία. Να πιστεύουν στις δυνάμεις και τις προσωπικές τους ικανότητες. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, να μην απογοητεύονται αλλά να συνεχίζουν να θέτουν υψηλούς στόχους και να κάνουν όνειρα.
Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΡΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ
Οι Δανοί μεγαλώνουν τα παιδιά τους δείχνοντάς τους ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από εκείνα και τις ανάγκες τους μόνο, αλλά και ότι οι ανάγκες των άλλων είναι εξίσου σημαντικές με τις δικές τους. Μάλιστα μια φράση που τους λένε συχνά είναι η εξής «πώς πιστεύεις ότι νιώθει ο άλλος με αυτό που έκανες;». Με τον τρόπο αυτό το παιδί, αντί να νοιάζεται μόνο για τα δικά του αισθήματα, και να προσπαθεί να τα προβάλει στους άλλους, μαθαίνει να νοιάζεται και για τα αισθήματα των άλλων. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην επίλυση και τη διαχείριση των διαφορών συγκρούσεων καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν εκείνους που θεωρούν «διαφορετικούς» με μεγαλύτερη ευελιξία, αφού είναι σε θέση να κατανοήσουν και να «νιώσουν» τα προβλήματά τους.
Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
«Μια φορά λέμε όχι παιδί μου. Τι δεν καταλαβαίνεις;» «Πόσες φορές θα σου πω να μην το κάνεις αυτό;» «Μην τολμήσεις να το ξανακάνεις. Θα στο πετάξω και δεν θα ξαναπαίξεις.» Τέτοιου είδους απειλές και τελεσίγραφα προς τα παιδιά είναι άγνωστα για τους Δανούς που ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική τακτική οριοθέτησης και πειθαρχίας των παιδιών. Δεν φωνάζουν στα παιδιά για να επιβάλλουν τη θέλησή τους, είναι υπέρ των κανόνων αλλά με ελαστικότητα, χρησιμοποιούν την ενθάρρυνση και τον έπαινο και είναι υπέρμαχοι της καθοδήγησης αντί της επιβολής. Τα παιδιά έχουν λόγο που λαμβάνεται σοβαρά από τους γονείς. Η γνώμη τους μετράει και οι γονείς έχουν μάθει να τα ακούν και να συζητούν μαζί τους. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να αναπτύσσουν τον διάλογο και έτσι να αποκτούν μια πιο ισορροπημένη προσωπικότητα.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΜΑΖΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
Οι Δανοί απολαμβάνουν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο με την οικογένειά τους. Παίζουν παιχνίδια, φτιάχνουν κατασκευές, απολαμβάνουν δημιουργικές δραστηριότητες που αποτελούν πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλουν στην εξέλιξή τους και στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.