4 tips για να βοηθήσεις τον φίλο που συνεχώς παραπονιέται για όλα

Σχεδόν σε κάθε παρέα υπάρχει εκείνος ο φίλος, ο οποίος έχει το παράπονο έξω – έξω στο στόμα. Η γκρίνια, η μουρμούρα, το άγχος, η ένταση είναι κάποιες από τις λέξεις που θα ταίριαζαν στον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Ωστόσο, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να είναι ψυχικά εξαντλημένος και να χρειάζεται βοήθεια τόσο από τον ίδιο τον εαυτό του όσο και από τους φίλους του – και ενδεχομένως από κάποιον ειδικό – για να καταφέρει να διαχειριστεί και να ελέγξει όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον φίλο σου, ώστε να αντιληφθεί τον τρόπο που έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται γενικότερα στη ζωή του.

#1 Δώσε το παράδειγμα

Κανείς δεν είπε να μην μοιραστείς όσα σε απασχολούν με τον φίλο σου. Ωστόσο, πριν προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις πρέπει να κάνεις τη δική σου ενδοσκόπηση και να συνειδητοποιήσεις αν έχεις πέσει και εσύ σε αυτή την παγίδα. Σίγουρα, θέλουμε να μοιραζόμαστε όσα μας βαραίνουν, όταν, όμως, τα μηνύματά μας είναι μόνο αρνητικά, σίγουρα μας επηρεάζουν. Συνεπώς, δώσε το παράδειγμα, γίνε ένα είδος πρότυπου και παρατήρησε την αντίδραση της άλλης πλευράς.

#2 Αντιμετώπισε το άγχος μαζί του

Όταν νιώθουμε ότι πνιγόμαστε, έχουμε ανάγκη από μια χείρα βοηθείας. Η εξωτερίκευση των όσων νιώθουμε και η συζήτηση είναι πολύ βοηθητικά για να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη και να ξεκαθαρίσουμε το αχανές τοπίο που επικρατεί στο μυαλό μας. Το να περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί, να χαλαρώνετε και να μιλάτε για διαφορετικά θέματα, σίγουρα είναι ένας τρόπος να τον βοηθήσετε να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις και να βρει ξανά την ισορροπία.

#3 Δεν χρειάζεται να ακούς όλα τα παράπονά του

Τα όρια γενικότερα είναι θαυματουργά. Όταν αναφερόμαστε στο κομμάτι των σχέσεων είναι σχεδόν απαραίτητα. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι σε κάθε συνάντηση/συζήτηση τα παράπονα και η γκρίνια καταλαμβάνουν όλο το έδαφος, τότε καλό θα ήταν να οριοθετήσεις αυτή τη συμπεριφορά. Άκουσε τον φίλο σου, επιβεβαιώσέ του ότι είσαι στο πλευρό του και τον στηρίζεις κι έπειτα άλλαξε θέμα, ώστε να αντιληφθεί ότι ούτε για εκείνον είναι ωφέλιμο να μονοπωλεί κάθε φορά την κουβέντα.

#4 Να είσαι ειλικρινής μαζί του

Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε είδος σχέσης. Όσο συγκαταβατικός κι αν θέλεις να είσαι με τον φίλο σου, μην παραλείπεις να του μιλάς ξεκάθαρα και ειλικρινά, ώστε να έχει μια ρεαλιστική εικόνα για τη στάση και τη συμπεριφορά του. Είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς μαζί του, πρέπει να το γνωρίζει, γιατί μόνο έτσι θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί και ενδεχομένως να αναθεωρήσει για κάποιες θέσεις του.

ΠΗΓΗ: cosmoradio.gr