1ος διαγωνισμός παραμυθιού “ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ” παραμύθι της Ελένης Σίμπα

Από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ξεκίνησε ο 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα χρηματικά βραβεία ”ΕΛΕΝΗ ΣΙΜΠΑ”, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με αυτόν και για πρώτη φορά, θα πρέπει οι μαθητές να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτοσχεδιάζοντας, το κείμενο του Παραμυθιού: ”ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ” της συγγραφέως Ελένης Σίμπα, το οποίο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ (Κατοχυρωμένο) σε FB/Google.

Τα κείμενα των μαθητών θα κρίνει επιτροπή γνωστών φιλολόγων. Ένας μαθητής από την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), θα κερδίσει 50Ε.

Αποστολή κειμένων έως τις 8/12/2024 στο e-mail: elenisimpa@yahoo.com. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 20/12/2024 στο διαδίκτυο. Καλή επιτυχία!!!

“Ο πλούτος της φύσης, ο οποίος ήταν άφθονος κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου, ήταν εξαιρετικά εμφανής. Η συγκομιδή των σιτηρών, των σταφυλιών, των κυδωνιών, των λωτών, των ροδιών, αλλά και των φουντουκιών βρίσκονταν στο τέλος της. Ωστόσο, ο αιώνιος διαχωρισμός των ανθρώπων σε δύο κυρίως κατηγορίες, δηλαδή των πλούσιων και των φτωχών, καλά κρατούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και με μαθηματική ακρίβεια, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ανάλογα βέβαια και με τον ρόλο πολλών παραγόντων, όπως της τύχης.
Η τύχη δεν ήταν καθόλου γενναιόδωρη με μία πολύτεκνη οικογένεια, που αποτελούνταν από όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία, αλλά δέκα παιδάκια. Μάλιστα, όλος τυχαίως, όλα τα παιδάκια είχαν μεταξύ τους έναν χρόνο διαφορά. Το μεγαλύτερο παιδί ήταν κορίτσι, η Ελένη, δώδεκα ετών, η οποία είχε και τις περισσότερες ευθύνες. Έπρεπε να είναι ολημερίς το αυτί και το μάτι της μητέρας της, όταν εκείνη έλειπε από το σπίτι. Ο Βενιαμίν τη οικογένειας, δηλαδή ο μικρότερος σε ηλικία, ήταν ο Κωστής, δύο ετών, με χαρακτηριστικό γνώρισμα το μόνιμο χαμόγελό του και τις πολύχρωμες τιράντες στα παντελονάκια του.

Η μητέρα τους μετρούσε την φακή σπυρί-σπυρί κι έβαζε πολύ νερό στην κατσαρόλα την μεγάλη, για να φτάσουν οι μερίδες για όλους. Ποτέ όμως δεν περίσσευε, έστω και μία μερίδα παραπάνω για κάποιον, που θα πεινούσε περισσότερο, με συνέπεια τα παιδιά να ψάχνουν στο τραπέζι ακόμη και για ψίχουλα.
Ο πατέρας έκανε δύο δουλειές, για να παρέχει στην οικογένεια τα απαραίτητα, όμως η υγεία του είχε αρχίσει να χειροτερεύει. Τότε ήταν, που ο ρόλος του μεγαλύτερου παιδιού, της Ελένης, άρχισε να μεγαλώνει, αφού η μητέρα της είχε αρχίσει να εργάζεται έξω από το σπίτι. Με τον πατέρα της στο κρεβάτι, σκέφτηκε να κάνει κάτι δραστικό, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της. Είχε αποφασίσει να γράψει ένα γράμμα στην Βασίλισσα, η οποία ήταν γνωστή για την φιλεσπλαχνία της, αλλά και για την ιδιαίτερη αγάπη κι αδυναμία που είχε στα παιδιά. Συλλογίστηκε, πως θα ήταν καλύτερα, να παραδώσει η ίδια το γράμμα στην Βασίλισσα, επειδή πίστευε ότι αυτό θα την έκανε να συγκινηθεί περισσότερο.
Αφού σκέφτηκε πολλή ώρα, σκυμμένη πάνω σε μία λευκή κόλλα χαρτί, άρχισε να γράφει:

Εξοχότατη,
Ονομάζομαι Ελένη, είμαι δώδεκα ετών και είμαι το δέκατο παιδί μιας πολύτεκνης, όπως καταλαβαίνετε οικογένειας. Μέχρι τώρα, με τον πατέρα μας να εργάζεται σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, για να μας εξασφαλίσει τα προς το ζην, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως, ο πατέρας μας αρρώστησε βαριά και βρίσκεται τώρα στο κρεβάτι. Όπως συμπεραίνετε, η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι και τόσο ανθηρή. Ευτυχώς, που η μητέρα μας άρχισε να ξενοδουλεύει. Αυτό όμως σημαίνει, ότι πρέπει να απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι το βάρος έχει πέσει όλο επάνω μου. Έτσι, αντιμετωπίζοντας αυτή την υπερβολικά δύσκολη κατάσταση, πήρα την απόφαση να συντάξω αυτό εδώ το γράμμα προς εσάς. Πιστεύω ακράδαντα, ότι η αγάπη σας για τα παιδιά δεν θα αφήσει εμάς να πεινάσουμε και την οικογένειά μας να διαλυθεί…Η μέρα που η Ελένη θα επισκέπτονταν την Βασίλισσα είχε έρθει κι αφού χτένισε τις εντυπωσιακές της μπούκλες, κοίταξε το ολόλευκο καλό της φόρεμα, τα φθαρμένα σε αντίθεση παπούτσια της και ξεκίνησε γεμάτη αισιοδοξία για το παλάτι.

Η Βασίλισσα καθόταν ήδη στον θρόνο της, περιμένοντας με ανυπομονησία την Ελένη, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που θα της ζητούσε ακρόαση ένα κορίτσι. Ο θαλαμηπόλος της Βασίλισσας άνοιξε την πελώρια πόρτα του εσωτερικού του παλατιού και ανήγγειλε την Ελένη.

<<Μεγαλειοτάτη, έχω την τιμή να σας παρουσιάσω την μικρή Ελένη, η οποία θέλει να σας παραδώσει η ίδια την επιστολή της, ιδιοχείρως κι αυτοπροσώπως>>.
<<Ευχαρίστως! Καλωσόρισες μικρή μου Ελένη! Πως θα μπορούσα να σε βοηθήσω>>; Είπε η Βασίλισσα και σηκώθηκε όρθια.

Ήταν μεγάλη υπόθεση για την Ελένη, να βρίσκεται στο παλάτι και μάλιστα, μπροστά στην ίδια την Βασίλισσα. Έκανε μια βαθιά υπόκλιση και της παρέδωσε ευγενικά το γράμμα. Η Βασίλισσα κάθισε στον περίτεχνα λαξευμένο θρόνο της κι άρχισε να διαβάζει το γράμμα γεμάτη περιέργεια.”

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…