Tales

Το Myselvi.gr συνάντησε την Κατερίνα Περιστέρη

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΕΛΒΙΡΑ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Το καλοκαίρι του 2014 με την ανασκαφική της ανακάλυψη συγκλόνισε το πανελλήνιο και όχι μόνο. Ο λόγος για την Αρχαιολόγο – Ανασκαφέα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης και Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Είναι γνωστό ότι λατρεύει τη δουλειά της και αφιέρωσε πολύ χρόνο στον Τάφο Τύμβου Καστά. Αυτό που μας παρακίνησε πιο πολύ στο Myselvi να τη συναντήσουμε ήταν η απόφαση της να ασχοληθεί με την πολιτική και να συμμετέχει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις Σέρρες με το συνδυασμό του Απόστολου Τζτιτζικωστα.

 

«Θα σου φανεί περίεργο αλλά η αγάπη μου για το μνημείο με ώθησε να πω ναι στην πρόσκληση που μου έκανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές στο Νομό Σερρών. Δυστυχώς το μνημείο δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του αξίζει. Το όνειρό μου είναι να γίνει επισκέψιμο και προσιτό. Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μόνο από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μνημείο είναι υπεράνω κομμάτων και χρωμάτων, είναι και πρέπει να γίνει οικουμενικό», μου εξηγεί αναπολώντας εκείνες τις ημέρες των ανασκαφών.

 

Ήρεμη, γλυκιά και πολύ χαμηλών τόνων, έχει προσφέρει τόσο μεγάλο έργο και όμως είναι απλή και προσιτή. Γεννήθηκε στην Καβάλα και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ, εισαγωγική σειρά τρίτη και με άριστα στις επόμενες χρονιές) Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές -DEA- στη Γαλλία, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο ParisI–Sorbonne – UFR d’ Art et d’ Archeologie – Prehistoire- Ethnologie – Anhtropologie και παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα σχετικά με την μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής στο Jales της περιοχής  Ardèche. Από το 1980 εργάζεται ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης και στη συνέχεια σε ανασκαφές στο Ν. Καβάλας,  Ν. Δράμας και το Ν.Σερρών. Στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων  Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε ως Διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας στις αρχές του 2004 μέχρι και το 2015.

Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια τόσο Διεθνή όσο και Τοπικά σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Καναδά, Βαλκάνια). Το 2010-2015 παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το Ανασκαφικό Έργο Τύμβου Καστά.

Επίσης έχει κάνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ( Μόντρεαλ ΙΙΙ Καναδά, Κύπρου, Γαλλίας Παρίσι, Lille, Ελβετίας Γενεύης και Λωζάνης, Βουλγαρίας Σόφια , Σωζόπολη, Blagoevgrad, Ιταλία) καθώς και σε Πολιτιστικά Ιδρύματα Ελλάδας Αθήνα, Θεσσαλονική, Χαλκίδα, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ρόδος κ.α. και εξωτερικού (Αγγλία Λονδίνο, Βουλγαρία Blagoevgrad, Ιταλία  Αρχαία Ποσειδωνία, Γαλλία  Μουσείο Λούβρου κ.α.).

“Τελικά τι κρύβει το μνημείο;”, την ρωτάω

“Το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.”, μου λέει και συνεχίζει “όμως ακόμα δεν έχει πάρει τη θέση που του αξίζει. Ειναι όραμα ζωής για μένα με την χρηματοδότηση Εσπα το Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά να στερεωθεί να συντηρηθεί και να γίνει επισκέψιμο για Έλληνες και ξένους με την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής όχι μόνο του Ν. Σερρών αλλά ολόκληρης της Μακεδονίας. Έτσι θα ανέβει ψηλά η Ελλάδα μας.”

Όταν μιλάει για το μνημείο λάμπουν τα μάτια της και θαρρείς λέει για το παιδί της! Που μάλλον κάπως έτσι το νιώθει. Η συζήτηση μαζί της άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή. Τόσες αναμνήσεις, τόσες διηγήσεις, εξελίσσεται η ιστορία ζωντανή μπροστά σου.

“Το Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά είναι οικουμενικό και αποτελείται από τον μαρμάρινο περίβολο, τον κυρίως Τάφο και τον λέοντα στην κορυφή του Τύμβου.”, μου εξηγεί.

Εμείς στο Myselvi να της ευχηθούμε καλή επιτυχία και μακάρι να εκπληρώσει το μεγάλο της αυτό όνειρο, γιατί το χρωστάει στην Ελλάδα και όλους τους Έλληνες! Κατερίνα Περιστέρη σε ευχαριστούμε για αυτά που μας έχεις προσφέρει μέχρι τώρα!

To Top