Σύμφωνα με τον Michael Mercer, έναν ψυχολόγο επιχειρήσεων.
1) Να τα πηγαίνετε καλά με τους ανθρώπους. “Οι υπάλληλοι που έχουν λίγο άγχος έχουν χωρίς εξαίρεση ομαλές σχέσεις εργασίας πρακτικά με τον καθένα.” Είπε ο Mercer. Για να το επιτύχετε αυτό, βρείτε πράγματα που έχετε κοινά με τους άλλους και να συμπεριφέρεστε φιλικά με “απολύτως οποιονδήποτε”–από τον πρόεδρο μέχρι και εκείνους που καθαρίζουν το γραφείο σας.
2) Πάντα να είστε διπλωματικοί και διακριτικοί. Αποφεύγετε να φέρεστε θυμωμένα ή χάνοντας την υπομονή σας ακόμα κι όταν τα βρίσκετε σκούρα. “Το να εκδηλώνεις θυμό σε χώρο εργασίας συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα άμεση ή έμμεση αντίδραση, πράγμα που σίγουρα αυξάνει το άγχος.” Είπε ο Mercer.
3) Μάθετε αυτό που απαιτείται από εσάς. Βρείτε ποιες είναι οι προσδοκίες του αφεντικού σας και οι προσδοκίες του αφεντικού του αφεντικού σας. “Αυτοί οι άνθρωποι θα οικοδομήσουν ή θα γκρεμίσουν την καριέρα σας και θα επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους σας σε μεγάλο βαθμό.” Είπε ο Mercer. “Με το να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους ταυτόχρονα μπορείτε και να πάτε μπροστά και επιπλέον να μειώσετε μια πιθανή αιτία άγχους.
4) Να είστε ένας ομαδικός παίκτης με το αφεντικό σας και τους συνεργάτες σας. “Οι ομαδικοί παίκτες απολαμβάνουν εκτίμηση και δέχονται πολύ λιγότερες επιπλήξεις από τους υπάλληλους που ξεσηκώνουν ανταρσία ή που ενεργούν ως ατομιστές,” είπε.
5) Να κάνετε τρία κομπλιμέντα την ημέρα στη δουλειά σας. “Στους ανθρώπους αρέσει να δέχονται κομπλιμέντα και θα προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη μια και τους κάνετε να αισθάνονται όμορφα με ένα κομπλιμέντο,” είπε ο Mercer. “Θα θυμούνται το κομπλιμέντο όταν τους ζητήσετε να σας κάνουν μια χάρη.”
6) Να βάζετε στόχους για τον εαυτό σας—και προσωπικούς και σε σχέση με την εργασία σας. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα άγχους σπάνια κάνουν πράγματα για να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι άνθρωποι με μικρά επίπεδα άγχους, από την άλλη μεριά, περνάνε περισσότερο από το μισό χρόνο τους κάνοντας πράγματα που τους βοηθάνε να επιτύχουν στους βραχυπρόθεσμους ή στους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
Για να προσδιορίσετε πόσο καιρό αφιερώνετε για να επιτύχετε τους στόχους σας, γράψτε σ’ ένα χαρτί όλα όσα κάνατε τις περασμένες εφτά ημέρες. Σ’ ένα ξεχωριστό χαρτί, απαριθμείστε τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους (για να επιτύχετε μέσα στους τρεις επόμενους μήνες) και τρεις μακρυπρόθεσμους στόχους (για να επιτύχετε μέσα σε τρία χρόνια). Έπειτα πηγαίνετε πίσω στην επταήμερη λίστα σας και παρατηρείστε οτιδήποτε που σας βοήθησε στην εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων και μακρυπρόθεσμων στόχων σας.
“Τυπικά οι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο από πέντε τοις εκατό του χρόνου τους σε δραστηριότητες που θα επιτελέσουν τους στόχους τους,” είπε ο Mercer. “Οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη σύγχυση όταν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους.”
7) Να προετοιμάζετε μια καθημερινή “Να Κάνω” λίστα. “Κάθε μέρα πριν φύγετε από τη δουλειά σας, να γράφετε μια λίστα από αυτά που χρειάζεται να κάνετε την επόμενη μέρα της δουλειάς σας,” είπε ο Mercer. Αυτή η λίγη οργάνωση μπορεί να σας προστατεύσει να μην πνιγείτε από τα καθήκοντα που χρειάζονται να γίνουν.
8) Να κρατάτε καθαρό το γραφείο και το χώρο εργασίας. Δε λέμε εδώ να γίνετε μανιακοί της καθαριότητας. Ο Mercer είπε ότι το γραφείο του είναι εννέα επί 4 πόδια ( 3Χ1,3 μέτρα), και όλο είναι καλυμμένο με χαρτιά εκτός από ένα χώρο δύο επί δύο πόδια ( 60Χ60 εκατοστά) μπροστά του. Διατηρεί εκείνον το χώρο για τα πράγματα με τα οποία εργάζεται εκείνη τη στιγμή.
9) Να κάνετε γυμναστική τουλάχιστον για λίγο κάθε μέρα. Ακόμα και ένας 10-λεπτος περίπατος θα βοηθήσει. “Οι άνθρωποι γεμίζουν με συναισθηματική ένταση ή με άγχος μέσα στους μύες τους,” είπε ο Mercer. Κάνοντας λίγη γυμναστική, μπορείτε να εκτονώσετε την συναισθηματική και σωματική ένταση—και θα έχετε πιο καθαρό το κεφάλι σας όταν αποφασίζετε πώς να αντιμετωπίσετε μια αγχώδη κατάσταση.
10) Σκεφθείτε ν’ αλλάξετε δουλειά. “Αν οι παραπάνω εννέα συμβουλές δε σας βοηθήσουν, τότε μπορεί να είναι καιρός να βρείτε μια καινούργια δουλειά,” είπε ο Mercer. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο Mercer ανέφερε ένα ρητό που ακούγεται συχνά: “Αν δεν αντέχεις τη ζέστη, βγες έξω από την κουζίνα.”
Leave a Reply