Υπάρχουν μερικές ενοχλητικές συνήθειες στο γραφείο που μπορούν εύκολα να αμαυρώσουν τη φήμη σου, ακόμα κι αν είσαι ένας εξαιρετικός εργαζόμενος, με τίτλους, πτυχία, μεταπτυχιακά και εμπειρία που θα ζήλευε και ο Jeff Bezos.
Λένε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και πολύ καλά λένε, κυρίως όταν οι λεπτομέρειες αυτές είναι μικροσυνήθειες που έχεις στο γραφείο, οι οποίες μπορεί να σου φαίνονται άκακες, αλλά μπορούν να σε κάνουν εξαιρετικά ενοχλητικό στους συναδέλφους σου.
Μετά από χρόνια υπομονής, διαλογισμού και ενδοσκόπησης, βρήκαμε τι είναι αυτό που κάνουμε στο γραφείο και μπορεί να οδηγήσει τους άλλους στην τρέλα. Αποφύγετέ τα, όπως ο διάολος (που είπαμε: κρύβεται στις λεπτομέρειες!) το λιβάνι.
- Αρνητισμός: Κανείς δεν θέλει να δουλεύει με θιασώτες του Όχι, με λάτρεις μιας σέκτας μηδενιστών που όλα τα βλέπουν ανούσια, μαύρα και ανέφικτα. Οπότε μείνετε στο μονοπάτι της καλής διάθεσης και της προθυμίας.
- Κακή αίσθηση του χρόνου: η συνήθεια να αργείτε, να μένετε στο γραφείο μέχρι αργά χαζολογώντας και καθυστερώντας ως εκ τούτου και τους άλλους, να μπαίνετε αργοπορημένοι στα meetings με αποτέλεσμα να πρέπει κάποιος συνεχώς να σας ενημερώνει για το τι χάσατε.
- Δυνατή φωνή: Ο William Shakespeare έλεγε ότι «το άδειο δοχείο, κάνει τον πιο δυνατό ήχο», πράγμα που μας θυμίζει συνέχεια ότι η φωνή μας πρέπει να έχει περιεχόμενο, όχι ένταση.
- Μεσημεριανό στο γραφείο: Αν πρέπει το μεσημέρι να τσιμπήσουμε δουλεύοντας στον υπολογιστή, δεν μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε. Ισχυριζόμαστε ότι αγαπάμε τους συναδέλφους μας, αλλά αν τους υποβάλλουμε σε μυρωδιές από σκορδάτες σάλτσες και ινδικά κάρι, δεν τους αγαπάμε τόσο.
- Πολιτικές συζητήσεις: Μεταξύ φίλων οι πολιτικές συζητήσεις μπορεί να έχουν ένα ενδιαφέρον αλλά στον εργασιακό χώρο μπορεί να λειτουργήσουν ως συνδυασμός συγκαταβυθισμένων αλάτων των αργιλίου ναφθενικού και παλμιτικού οξέως (!), με απλά λόγια να είναι μια βόμβα που απειλεί την εργασιακή ηρεμία.
- Παράπονα: μιλάμε για τους συναδέλφους που ζουν από τα «παράπονα», τρέφονται από αυτά. Είναι εθισμένοι στο να παραπονιούνται αδιάλειπτα για το πόση δουλειά έχουν, το πόσο χαμηλά είναι το αιρκοντίσιον, για το χρώμα στους τοίχους, για το σαπούνι στο μπάνιο που δεν έχει άρωμα λεβάντα. Δεν θέλετε να είστε αυτοί.
- Νευρικότητα: Υπάρχουν άνθρωποι που εκτονώνονται χτυπώντας συνεχώς το μολύβι στο γραφείο, κουνώντας νευρικά το πόδι τους, τρώγοντας τα νύχια τους ή κάνοντας κρακ τα δάχτυλά τους (ξέρετε ποιοι είστε). Μπορεί να νομίζετε ότι κανείς δεν ενοχλείται, μα η πραγματικότητα είναι άλλη.
- «Τι έχουμε εδώ;». Μια ενοχλητική συνήθεια είναι το πλησιάζουμε πολύ στον υπολογιστή ή τις σημειώσεις των συναδέλφων μας, χωρίς εκείνοι να το περιμένουν. Είναι λίγο-πολύ μια μικρή εισβολή στον προσωπικό τους χώρο.
- Αόρατο τηλέφωνο: Κάποιοι όταν δουλεύουν και είναι συγκεντρωμένοι, τείνουν να μην σηκώνουν το τηλέφωνό τους. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τους ίδιους, αλλά κακό για τους άλλους που είναι δίπλα τους και ακούν ένα μανιασμένο τηλέφωνο που κανείς δεν το σηκώνει. Μπορείτε να το σηκώνετε και να λέτε «θα σε καλέσω εγώ αργότερα».
- «Εγώ που λες…»: το έχουμε κάνει όλοι. Έχουμε περιαυτολογήσει, έχουμε πει για τα κατορθώματά μας και τις επιτυχίες μας σαν μικροί Ιούλιοι Καίσαρες. Είναι μια ακόμα συνήθεια που αν δεν την διαπιστώσουμε γρήγορα ώστε να την περιορίσουμε, θα κάνει τους υπόλοιπους να μας κοιτούν με μισό μάτι.