ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όλα όσα λέει η selfie σου για σένα

Σε όλο το ζωικό βασίλειο τα ζώα χρησιμοποιούν το μέγεθός τους για να εκφράσουν την κυριαρχία και την υποταγή. Όπως τα ζώα έτσι και οι άνθρωποι εξισώνουν το μέγεθος με την κυριαρχία και την υποταγή.

Ο ρήτορας σκαρφαλώνει σε μια σκηνή πάνω από ένα καθισμένο ακροατήριο, ενώ ο βασιλιάς κάθεται στο ανυψωμένο θρόνο του. Αυτές ήταν κυρίως οι αρχαίες πρακτικές για να δείξει κάποιος τη δύναμη του και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Σήμερα, αν στρέψεις την κάμερα προς το πρόσωπό σου, θα βγάλεις μια selfie που αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που μοιάζεις.

Τι γίνεται όμως αν κρατάς την κάμερα από πάνω ή από κάτω; Προς τα πάνω το πρόσωπο και τα μάτια φαίνονται μεγαλύτερα, και εσύ μοιάζεις πιο νέος. Προς τα κάτω τονίζεις το σαγόνι σου και μοιάζεις πιο ψηλός.

Οι άνθρωποι θα χειριστούν την γωνία της κάμερας για να τραβήξουν μια selfie αναλόγως το κοινό που επιθυμούν.

Σε μια μελέτη, εξέτασαν τις φωτογραφίες -πορτρέτα που δημοσιεύτηκαν από άνδρες και γυναίκες σε ιστοσελίδες γνωριμιών και επαγγελματικής δικτύωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, στα site γνωριμιών το περιεχόμενο είχε στόχο την αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο ενώ σε ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης είχε ως πλαίσιο τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα:

  • Οι άνδρες θα έβγαζαν selfie προς τα κάτω όταν το κοινό τους θα ήταν άλλοι άνδρες (για να δείξουν την κυριαρχία τους).
  • Οι άνδρες θα τραβούσαν τη selfie ευθεία όταν το ακροατήριο θα ήταν γυναίκες.
  • Οι γυναίκες θα τραβούσαν τη selfie προς τα πάνω όταν το ακροατήριο θα ήταν άνδρες.
    Οι γυναίκες θα τραβούσαν τη selfie ευθεία όταν το ακροατήριο ήταν άλλες γυναίκες.

Σπαταλάς ώρες ολόκληρες για να βγάλεις τη σωστή selfie που θα σε δείχνει πιο αδύνατο, πιο όμορφο, πιο γοητευτικό ώστε να τη δημοσιεύσεις στα social media και να μαζέψεις likes.

Κάθε φορά που ανεβάζεις μια selfie η οποία έχει απήχηση, αισθάνεσαι ασφαλής και έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ορισμένοι ψυχολόγοι θεωρούν πως οι selfies αποτελούν έναν τρόπο κατασκευής της κοινωνικής ταυτότητας και ενισχύουν την εικόνα του ατόμου στα social media.  Άλλοι τις συνδέουν με το ναρκισσισμό, διότι έχει στόχο να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει το κοινό.

Να αγαπάς τον εαυτό σου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Να αγκαλιάζεις τις ατέλειές σου και να μην τις καλύπτεις με φίλτρα. Άλλωστε η εξωτερική εμφάνιση είναι απλώς η μια όψη του νομίσματος.

ΠΗΓΗ: ipop.gr
To Top