Γράφει η Νίκη Μερκούρη / σεφ / nikhmerkoyrh@hotmail.com / facebook address
Νόστιμη, λαχταριστή και απολαυστική συνταγή για τυρόπιτα στριφτή με φέτα!!
Υλικά
Ζύμη
- 800 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γραμ γαλα ελαφρύ
- 2 αυγά κ ένα ασπράδι
- 4 κ σ ελαιολαδο
- 4 κ σ γιαούρτι
- Αλάτι πιπερι
- 1 κ σ ζαχαρη
Γέμιση
- 400 γραμ φέτα τριμμένη
- 80 γραμ βουτηρο
Επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού
- Σουσάμι λευκό κ μαύρο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμενο και κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέση. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε αφράτη ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί κι ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε τη φέτα. Λιώνουμε το βούτυρο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια. Ανοίγουμε φύλλο και αλείφουμε με βούτυρο το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε τριμμένη φέτα παντού.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και πατάμε λίγο να ενωθούν τα φύλλα. Κόβουμε λωρίδες τις οποίες ξεκινάμε από το κέντρο του στρογγυλού ταψιού και στρίβουμε μέχρι να κάνουμε τη πρώτη στρώση. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τη δεύτερη στρώση.
Αλείφουμε με αυγό και γάλα και ρίχνουμε σουσάμι. Ψήνουμε στους 180β για 1 ώρα περίπου.
Καλή Επιτυχία!