ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Η εξαφάνιση»

Γράφει η Ιωάννα Καρολίδου / a book lover

Τίτλος : «Η εξαφάνιση»

Συγγραφέας : «Chevy Stevens»

Δε θα ξεχάσω την ημέρα της αγοράς του συγκεκριμένου βιβλίου. Το όνομα της συγγραφέως φιγουράριζε σχεδόν σε όλες τις ομάδες που είναι σχετικές με τα βιβλία. Όχι, δε διάβασα κάποια κριτική και ούτε διάβασα κάποιο άλλο βιβλίο της ίδιας. Όχι δε με πίεσε κάποιος να το πάρω. Απλά το έκανα. Ήθελα να διαβάσω κάτι διαφορετικό από αυτά που συνηθίζω να διαβάζω. Ο τίτλος και μόνο είναι μια πρόκληση.

Έτσι όταν πήγα με παρέα σε γνωστό βιβλιοπωλείο, τονίζω παρέα, και όχι για δικό μου λογαριασμό, μέχρι να εξυπηρετηθεί το άτομο το οποίο και συνόδευα, αποφάσισα να πάω στον πάνω όροφο για να περάσει η ώρα μου. Σαν μαγνήτης με τραβάει εκείνο το μέρος. Και σίγουρα όχι μόνο έμενα, αλλά και όλους όσους είναι λάτρεις του βιβλίου. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι απλά θα κοιτάξω-άλλωστε την ώρα μου ήθελα να περάσω-τις νέες κυκλοφορίες που μπορεί να μου έχουν διαφύγει.

Όπως προανέφερα, το όνομα της συγγραφέως φιγουράριζε πολύ τώρα τελευταία. Και ένα μυστήριο πράγμα. Με το που βρέθηκα μπροστά στη στήλη με τη ξένη λογοτεχνία το είδα ακριβώς μπροστά μου. Αναρωτήθηκα αν ήταν τυχαίο. Αλλά όχι. Για κάποιο λόγο αυτό το βιβλίο με φώναζε για να το αγοράσω. Με καλούσε να τρυπώσω μέσα στις σελίδες του. Το πήρα στα χέρια μου, διάβασα την περιγραφή από το οπισθόφυλλο και το κράτησα εκεί. Χωρίς δεύτερη σκέψη κατέβηκα στο ταμείο και το πρόσθεσα και αυτό στη μεγάλη λίστα με τα αδιάβαστα βιβλία που έχω. Ευτυχώς, έμεινε λίγο καιρό εκεί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Την ημέρα που την απήγαγαν, η Άνν Ο’ Σάλιβαν, μια τριανταδυάχρονη μεσίτρια ακινήτων, είχε τρεις στόχους. Να πουλήσει ένα σπίτι, να βγάλει από το μυαλό της τον πρόσφατο καυγά που είχε με τη μητέρα της και να φτάσει εγκαίρως στο ραντεβού που είχε κανονίσει με το αγόρι της.

Η επίδειξη του σπιτιού δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά εκεί που ετοιμάζεται να τα μαζέψει και να φύγει, καταφτάνει ο τελευταίος της επισκέπτης με ένα βαν και η Ανν σκέφτεται ότι ίσως τελικά να είναι η τυχερή της μέρα.

Έκανε πολύ μεγάλο λάθος…..

Προσωπική άποψη

Τι είναι η ζωή μας; Στιγμές θα πω εγώ. Άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Και στις δυο περιπτώσεις αυτό που βιώνεις μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σου. Έτσι και με την ηρωίδα μας. Όλα όσα έζησε την έχουν στιγματίσει. Μέσα σε μια στιγμή, μέσα σε ένα λεπτό μπορούν να ανατραπούν τα πάντα. Ξυπνάς ένα πρωινό με σκοπό να κάνεις τις καθιερωμένες δουλειές σου και ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τη μοίρα. Κάπως έτσι ξεκίνησε τη μέρα της και η Άνν Ο’ Σάλιβαν, η ηρωίδα του βιβλίου μας.. Είχε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στη ζωή της. Ήταν τέτοιο το επάγγελμά της που δε της άφηνε και πολλά περιθώρια.

Η συγγραφέας Chevy Stevens, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχει κάνει μια αξιόλογη δουλειά στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Δεν είμαι σε θέση να το συγκρίνω με τα άλλα βιβλία της γιατί δεν τα έχω διαβάσει. Αλλά «Η Εξαφάνιση» με άφησε άφωνη. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εκφράσεις μου, όσοι από εσάς το έχετε διαβάσει με καταλαβαίνετε απόλυτα.

Η έκπληξη για μένα ήταν η ταξινόμηση των κεφαλαίων. Ήταν με τέτοιο τρόπο χωρισμένα ώστε κάθε κεφάλαιο που διάβαζα, ένιωθα πως ήμουν κάπου κρυμμένη και παρακολουθούσα μια συνεδρία. Στην προκειμένη περίπτωση, τη συνεδρία της ηρωίδας μας στην ψυχοθεραπεύτριά της. Με όλα αυτά που άκουγα-πάντα κρυμμένη-άρχισα να προβληματίζομαι, να αναρωτιέμαι αν όντως έχουν συμβεί όλα όσα εξιστορεί. Ήθελα να βγω από την κρυψώνα μου και να τρέξω να την αγκαλιάσω και να της πω ότι είμαι δίπλα της και σκοπεύω να τη βοηθήσω. Εγώ, μια άγνωστη για την Άνν. Και όμως!! Αυτό κατάφερε η συγγραφέας μας, με την τόσο άμεση και απλή γραφή της.

Από την άλλη ήταν και η ευφράδεια λόγου που είχε η Άνν, περιγράφοντας όλα αυτά που έχει ζήσει, η οποία δε σου άφηνε και πολλά περιθώρια για την οποιαδήποτε αντίδραση. Οι εικόνες από αυτά που υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει, αυτομάτως ήταν μπροστά μου. Δε διάβαζα βιβλίο, ταινία παρακολουθούσα με κοινωνικό περιεχόμενο γεμάτο αγωνία, δράση. Πόνεσα, συγκινήθηκα, ένιωσα τον πανικό και το φόβο. Εντυπωσιάστηκα με την απίστευτη υπομονή της, επιμονή της για να επιβιώσει.

Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο.

To Top