ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ”. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία

Η συγκίνηση θα περισσέψει και φέτος στις 12 και 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες και στο κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, “ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ” (www.roupel1941.gr), που διοργανώνουν ο δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, την Κυριακή 13/5/2018 στις 11:00 π.μ., οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του. Θ΄ ακούσουν το περήφανο “ΟΧΙ” του διοικητή Δουράτσου και θα συγκινηθούν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.

Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρούπελ 2017: Ζήσαμε όλοι μαζί ξανά την ιστορία! (ΦΩΤΟ)

Στη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β΄ Π.Π., και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ. Συγκεκριμένα :

 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α.) σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου <<ΣΤΕΝΩΠΟΣ>>.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’ Π.Π. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης <<Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Group>>, <<Club for Military Historical Reconstruction “Brothers in Arms”>>και <<Asociația Deutsches Freikorps>>
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1960 – 1970 και έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων από το, Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).
 • ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής του, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».
 • ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» (2018)
 • ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
 • ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ : Το «Σπίτι της Σκιάς» του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη) παρουσιάζει το γλυπτό «Πνεύμα Οχυρό».
 • ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.
 • ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.
 • «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία Αratos Group)
 • ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1941 Πως κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
 • ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΣΚΙΤΣΑ. Πως είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, στη διάρκεια του Β΄Π.Π.
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.
 • METAXAS LINE INFOGRAPHICS. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12/5/2018 στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου <<Ρετρό Παρέλαση>> με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Θα ακολουθήσει στις 20:00 στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, η καθιερωμένη <<Xοροεσπερίδα 1940s>> με τραγούδια, χορούς και dress code εποχής.

Xορηγοί : “ΜYTILINEOS – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ”, “ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ”, Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Σερρών, Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου

Με την υποστήριξη : UNESCO Σερρών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αερολέσχη Σερρών, ΚΤΕΛ Σερρών, ΣΙΣΟ, Εξόρυξη Α.Ε, ΣΕΑΝ Σερρών, Aratos Group, Khaki Depot, <<Kampfgruppe «Süden»>>, <<Brothers in Arms”>>, <<Asociația Deutsches Freikorps>>, Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών, Shadow – To σπίτι της Σκιάς, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη, Skydive Thessaloniki, Eκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Μεθοριακός Σταθμός, Κλασσικοί Ποδηλάτες.

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ3, 4E ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, protothema.gr, ΕΡΑ Σερρών, MAXEΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, fortification.gr, defenceline.gr, Στρατιωτικά Θέματα – Επ ώμου, ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση, ΕΠΙΛΟΓΕΣ, greekreporter.gr, ΕΝΑ Channel, Αtlas TV, EΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση, Star Βορείου Ελλάδας, Ράδιο Σιντική, Meta, seleo.gr, Kαθημερινός Παρατηρητής, Η Πρόοδος, Θάρρος της Σιντικής, STV, serreslife.gr, fonh.gr, serreaikanea.gr, infonews24.gr, myselvi.gr, Κάστρο της Σιντικής, Ψίθυροι της Σιντικής.

To Top