ΠΑΙΔΙ

Καλοκαίρι και δημιουργικότητα με τους μικρούς μας θησαυρούς

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουντουρά / ατάκτως ερριμμένα

Καλοκαίρι και …δημιουργικότητα με τους μικρούς μας θησαυρούς. Ή με τα μικρά μας ταλέντα. Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερες ώρες ξενοιασιάς και σκανταλιάς. Ας εκμεταλλευτούμε, γονείς και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, αυτή την όμορφη εποχή.

Οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις μεγάλες και οι ώρες με τα παιδιά μας ελάχιστες. Αλλά μπορούμε να βρούμε και να αφιερώσουμε κάποιες ώρες με τα παιδιά τους. Το myselvi σας προτείνει να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας δημιουργικές δραστηριότητες και σας υπόσχεται αυτό το καλοκαίρι να είναι ένα αξέχαστο.

 Δημιουργικότητα, δημιουργικότητα, δημιουργικότητα…. λοιπόν.  Δεν είναι απλώς μια έννοια είναι τρόπος σκέψης και ζωής .

  • Τραβάμε φωτογραφίες κάθε μέρα και παντού, έτσι ώστε στο τέλος του καλοκαιριού να δημιουργήσουμε ένα όμορφο χειροποίητο άλμπουμ με όλες τις καλοκαιρινές μας φωτογραφίες. Αφήνουμε και το παιδί μας να πειραματίζεται και να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες.

  • Οργανώνουμε ένα πικ-νικ σε ένα κοντινό μέρος στο σπίτι μας.  Μαζεύουμε λουλουδάκια ώστε να φτιάξουμε μια ανθοδέσμη. Μπορούμε επίσης, να πάρουμε μαζί μας 2-3 αγαπημένα βιβλία και να τα διαβάσουμε κάτω από ένα δέντρο. Έτσι μαθαίνουμε και στο παιδί να αγαπάει την φύση.

  • Παιχνίδι, παιχνίδι, παιχνίδι. Γινόμαστε συνοδοιπόροι στα παιχνίδια τους. Οργανώνουμε το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού (όσο πιο πολλά παιδιά τόσο πιο καλά). Σημαντικό στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μας. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.

  • Παιχνίδι με τις φούσκες.  Φτιάχνουμε φούσκες και παίζουμε μαζί με το παιδί μας . Ποιος θα φτιάξει τη μεγαλύτερη φούσκα;

  • Θάλασσα, μπάνιο και ατελείωτο παιχνίδι φτιάχνοντας κάστρα στην άμμο. Η ευχαρίστηση των παιδιών μα και των γονέων θα είναι όταν δεν έχει πολύ κόσμο στην παραλία.

  • Μια βροχερή ημέρα του καλοκαιριού μπορούμε να ασχοληθούμε με παιχνίδια επιτραπέζια, φτιάχνοντας παζλ, με τα αγαπημένα lego τουβλάκια αλλά και με την πλαστελίνη.

  • Ακόμη πιο δημιουργικό είναι να αφήσουμε τα παιδιά μας να μαγειρέψουν μαζί μας. Μπορούμε να φτιάξουμε κουλουράκια ή σπιτικό παγωτό.
  • Ας βοηθήσουμε ώστε τα παιδιά μας να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι. Ξεκινάμε εμείς μια ιστορία και συνεχίζουν εκείνα. Με αυτό τον τρόπο τα μαθαίνουμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να διαχειρίζονται την ελληνική γλώσσα και να μάθουν νέες λέξεις και έννοιες. Μπορούμε να τα παροτρύνουμε ώστε  ¨εικονογραφήσουν¨ το παραμύθι τους με τις ζωγραφιές τους.

  • Μαζί τους μπορούμε να ¨σκαλίσουμε¨ το παρελθόν μας βλέποντας φωτογραφίες δικές μας αλλά και δικές τους. Τα παιδιά απολαμβάνουν να ξεφυλλίζουν άλμπουμ με φωτογραφίες τους. Μπορούμε να λέμε και μια ιστορία σε κάθε μία από αυτές.

  • Και φυσικά δεν ξεχνάμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες.  Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να περνάνε χρόνο με τους παππούδες. Είναι μια τελείως ξεχωριστή εμπειρία, που αφήνει στο παιδί πολύτιμες αναμνήσεις.

Το μήνυμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργήσουμε με το παιδί μας αναμνήσεις χαράς. Να γίνουμε και εμείς παιδιά μαζί τους. Άλλωστε,  ας μην ξεχνάμε,  ότι αυτό το καλοκαίρι με τα παιδιά μας σ’ αυτήν την ηλικία που είναι τώρα δε θα ξαναέρθει ποτέ και ας φροντίσουμε, ξεκινώντας από τώρα να μείνει αξέχαστο.

«Ας δημιουργήσουμε τις διακοπές μας» λοιπόν για τους πολύτιμους ¨ θησαυρούς¨ μας .
Καλό και κυρίως δημιουργικό καλοκαίρι.

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τη μαμά Αλίκη Αλεξανδράκη και τη μικρή Στέλλα Συμεωνίδου για το φωτογραφικό υλικό που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω από τις προσωπικές τους στιγμές

To Top