ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δισκογραφία του Χάρρυ Κλυνν

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / iliasamfipoli@gmail

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν (κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης). Τα τελευταία χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός είχε ταλαιπωρηθεί από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Χάρρυ Κλυνν  υπηρέτησε το χώρο του θεάματος περνώντας από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη τηλεόραση, τη διαφήμιση  ενώ λίγοι γνωρίζουν το συγγραφικό του έργο (έγραψε 12 βιβλία) αλλά και τις ατομικές εκθέσεις με πίνακες ζωγραφικής που δημιούργησε ο ίδιος.

Εκείνο βέβαια που κανείς μας δε ξεχνά είναι οι σατιρικοί δίσκοι του που για πολλούς είναι ότι ακριβώς και  οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Όλοι μας γνωρίζουμε τα κείμενα και τις ατάκες απ΄ έξω.

Όλα ξεκίνησαν το 1977 όταν ο ηθοποιός προτείνει στη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ – Columbia να προχωρήσουν στην έκδοση ενός πειραματικού σατιρικού δίσκου. Τον επόμενο χρόνο ο δίσκος κυκλοφορεί σε βινύλιο και κασέτα με τίτλο “Για δέσιμο…” και πέρα από τα απίστευτα σκετσάκια περιέχει και το τραγούδι “Τελεβιζιόν”, απίστευτα προφητικό! που θα κυκλοφορήσει και σε 7΄΄ maxi single.

Θα ακολουθήσουν οι δίσκοι:

Δοξάστε με – 1979

Αφιέρωμα – 1981

Πατάτες – 1981

Μαλακά πιο Μαλακά – 1984

Και πάσης Ελλάδος – 1985

Έθνος Ανάδελφον – 1985

Natin – Fatin – 1987

Τίποτα – 1987

Ραντεβού με την…Εισαγγελία – 1989

Αποκάλυψις – 1990

Γρανία από Τζατζίκι – 1991

The X Harry Klynn Files Ανάποδα – 1997

Κλασσικά Ηχογραφημένα – 2002

Αν εξαιρέσουμε τους δυο τελευταίους δίσκους όλοι οι προηγούμενοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι!

To Top